Hvad er Transcendental Meditation?

Transcendental Meditation (TM) er den mest praktiserede (6 millioner udøvere), den mest veldokumenterede (over 600 undersøgelser) og – indikerer forskningen – den mest afslappende teknik der findes.

Her kan du finde ud af hvad der gør TM så effektiv:

Rigtigt praktiseret er meditation let og behagelig og kan læres af alle
At transcendere = være sig selv
Hvordan TM virker
Dyb hvile er nøglen til at neutralisere dybt rodfæstet stress
Mindre stress er kun én af flere gavnlige virkninger
Gratis orientering: Har du en times tid eller to til af finde ud af hvordan du kan få det bedre?

Rigtigt praktiseret er meditation let og behagelig og kan læres af alle

“Jeg har prøvet flere forskellige slags meditation, men jeg kunne ikke finde ud af det. Jeg konkluderede at jeg tilsyneladende ikke var i stand til at meditere… da jeg lærte TM var det det nemmeste jeg nogensinde har foretaget mig… Jeg fik hele min familie til at lære det.”
Cameron Diaz

Transcendental Meditation er let. Alle kan lære det i løbet af nogle få mødegange, teknikken er uanstrengt og behagelig at praktisere og man får resultater fra starten.

TM er let fordi teknikken adskiller sig fundamentalt fra mange andre meditationsteknikker. De fleste forbinder meditation med en slags mental kontrol eller koncentration – på en lyd, på vejrtrækningen eller på at være tilstede i nuet, med det formål at opnå en vis stilhed og afslapning. Men koncentration kræver disciplin og er ikke så behageligt. Det føles unaturligt for sindet at blive kontrolleret.

Transcendental Meditation blev genopdaget for 60 år siden da en ung indisk fysiker, Maharishi Mahesh Yogi, opdagede at meditation ikke handler om at kontrollere sindet. Han udviklede en metode til at lære folk at aktivere en naturlig proces, hvor sindet af sig selv kommer i en tilstand af indre stilhed, uden anstrengelse. Herunder kan du læse om hvordan det virker.

At transcendere = at være sig selv

Når sindet transcenderer tankerne og kommer i en tilstand af indre stilhed, så er det en oplevelse af at vende hjem.

Når opmærksomheden er rettet udad mod det vi ser, gør eller tænker, går opmærksomheden væk fra os selv. “Jeg’et” mister sig selv i verden omkring sig.

Men hvis sindet kunne komme i en tilstand af stilhed (hvor der ikke er nogen sansepåvirkning, ingen gøren og ingen tanker), så kunne vores opmærksomhed vende tilbage til bare “at være” – og det er vores sande selv.

At være sig selv er en stærk oplevelse der kan bevirke dybe forandringer på mange områder af livet, som videoen herover viser. Desværre går mange mennesker gennem livet uden den erfaring, fordi de ikke ved hvordan man kan komme i den tilstand.

Men hvordan får vi sindet i en tilstand af stilhed? Ikke at se eller gøre noget er let, man sætter sig bare på en stol og lukker øjnene, men hvordan kan vi lade være med at tænke? Vi kan ikke tvinge sindet til ikke at tænke. Jo mere vi prøver på ikke at tænke, jo mere tænker vi.

Tricket er ikke at prøve, men at lade det ske af sig selv. At være sig selv er som at komme hjem for sindet; og at komme hjem er det behageligste der findes. Faktisk er sindet programmeret til at vende hjem. Der er ikke brug for kontrol; sindet bevæger sig derhen af sig selv hvis det får mulighed for det. Rigtig meditation er det letteste man kan foretage sig, det er os der komplicerer det ved at gribe ind i den naturlige proces.

Hvordan TM virker

Alle 8 milliarder mennesker på jorden er forskellige, men der er én ting vi har tilfælles: vi ønsker alle at være lykkelige. Sindet er tiltrukket af lykke og bliver spontant draget mod behagelige oplevelser. At være sig selv – at komme hjem – er den mest behagelige oplevelse sindet kan have og sindet er mere tiltrukket af den tilstand end af noget andet.

Det eneste vi behøver at gøre er at give sindet den rigtige retning og så tillade at den naturlige proces kan ske (hvilket betyder at vi ikke forsøger at kontrollere sindet eller koncentrere os). Det kræver en specifik metode og et kursus at lære det, men med korrekt instruktion i TM er der kun to forudsætninger for at det virker:

1. At du er i stand til at tænke en tanke
2. At dit sind higer efter lykke

Så med mindre du er den eneste person i verden, der vågner op med den tanke: “Jeg håber at jeg får en rigtig dårlig dag,” kan du være sikker på at TM vil virke for dig. Selv folk med meget aktive sind, som tror de ikke vil kunne være stille indeni, oplever normalt stilhed og afslapning allerede fra deres første få gange med TM.

serotonin

Tilstanden af indre lykke under TM kan faktisk bekræftes objektivt. Flere undersøgelser har fundet en signifikant (50%) øgning af et stoftskifteprodukt, kaldet 5-HIAA serotonin efter 20 minutters udøvelse af TM. Serotonin er vores lykkehormon og for lidt serotonin sættes i forbindelse med depression, søvnløshed, migræne, manglende følelsesmæssig stabilitet, afhængighed m.m. Selv inden TM-udøvelsen var niveauet hos den gruppe der lærte TM dobbelt så højt som hos kontrolgruppen, hvilket tyder på en længerevarende og stabil øgning.Ref.BUJATTI, M., and RIEDERER, P. Serotonin, noradrenaline, dopamine metabolites in Transcendental Meditation technique. Journal of Neural Transmission 39: 257–267,1976.

moby“Det der har gjort indtryk på mig ved TM er, hvor effektivt det er. Der er ikke nogen af de andre meditationsformer jeg har prøvet, der har været lige så effektive til at få mit sind til at falde til ro og hjælpe mig med at komme til et meget roligt og centreret sted. Noget af det der gør TM så effektivt er at man faktisk ikke behøver at gøre ret meget. Og som et udpræget dovent menneske er det noget jeg sætter stor pris på”
Moby, musiker

GRATIS TM ORIENTERINGS-MØDE

Vælg en anden by

Begrænset plads

Dyb hvile fjerner dyb stress

backpackbricksForestil dig stress som en rygsæk fuld af sten som du er nødt til at bære rundt på hele tiden. I løbet af livet ophober vi anspændthed i vores krop. Hvis stressen er intens, kan man tydeligt mærke det, som en knude om hjertet når man har haft en konflikt med nogen.

Heldigvis fjerner kroppen automatisk stenene når den får hvile; og det letter byrden på vore skuldre. Det er grunden til at vi sover, så belastninger fra dagen kan blive neutraliseret og vi kan starte på en frisk næste dag.

Problemet er at søvnen ikke lader til at komme dybt nok, som alle med en knude om hjertet ved. Næste morgen er knuden måske lidt mindre tydelig, men den er der stadig og bliver måske til en af de sten som vi må bære på resten af livet.

Med tiden bliver rygsækken så tung at den begynder at påvirke vores helbred, vores velbefindende, vores relationer, vores selvtillid, og også vores hjerne… stort set alting. Søvnen er ikke nok.

Det er grunden til at gamle skrifter taler om at transcendere regelmæssigt, at vende tilbage til os selv, fordi det giver en hvile der er langt dybere end søvnen.

Søvn er en ubevidst proces, hvor kroppen kommer i en gradvist dybere hviletilstand, som grafen herunder viser. Under TM vender vi opmærksomheden indad og giver sindet mulighed for at komme i en tilstand at indre stilhed. Samtidig kommer kroppen i en dyb hviletilstand, ofte dybere end den hvile man får under søvn.

deeprest

Denne graf fra en undersøgelse fra Harvard Medical School viser det tydeligt: under TM kommer kroppen næsten med det samme i en hviletilstand, der mange gange er langt dybere end den dybeste nattesøvn, som man normalt først når efter flere timer (hviletilstanden er målt som lavere iltoptagelse)Ref.Science 27 Vol. 167 no. 3926 pp. 1751-1754 1970. Over 30 undersøgelser fra hele verden har bekræftet den dybe hvile under TM.Ref.American Psychologist, 1987, 42: 879-881.

“Ingen anden metode til “stress management” kommer i nærheden af den mængde solid videnskabelig dokumentation som TM har til at underbygge påstanden om at kunne reducere stress.”
Norman Rosenthal, MD, U.S. National Institutes of Mental Health

Den dybe hvile giver kroppen mulighed for at skille sig af med selv dybt rodfæstet stress. Vi skal bare aktivere kroppens evne til at helbrede sig selv.

Effekten af TM er tit tydeligst hos de, der har allermest brug for det. Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), som mange krigsveteraner lider af, kan være meget vanskelig at behandle. PTSD har gjort at der i løbet af de sidste 15 år er flere amerikanske soldater der er døde af selvmord hjemme end i kamphandlinger i Irak og Afghanistan. Så meget desto mere bemærkelsesværdigt at et nyere studie viste et fald på 50% for PTSD og depression efter kun 8 ugers TMRef.Military Medicine, juni 2011. Resultaterne var så bemærkelsesværdige at CNN viste en dokumentar om det på den amerikanske “Veteran’s Day” (se CNN videoen). Den amerikanske hær støtter nu aktivt brugen af TM-teknikken til soldater. Ref.https://www.army.mil/article/139778/

I et lignende studie med Vietnam-veteraner for 30 år siden viste TM-gruppen allerede så signifikant en bedring (mindre PTSD, angst, depression, søvnløshed, alkoholisme m.m.) at efter kun 3 måneder med TM følte 70% af krigsveteranerne ikke behov for yderligere behandling. Kontrolgruppen, der fik psykoterapi, oplevede ikke nogen bedring.Ref.Journal of Counseling and Development 64: 212–215, 1985

posterA2-5-mentalhealth-02

Det er mennesker med langt større problemer end de fleste af os. Hvis TM kan hjælpe folk, der er så langt ude, kan man måske formode at TM kan hjælpe alle.

Stress siges at være den bagvedliggende årsag til 90% af alle sygdomme, så hvis man lærer folk at reducere deres egen stress, så lærer man dem at forebygge sygdom.Det er grunden til at mange læger nu anbefaler deres patienter at lære Transcendental Meditation.

“Det utrolige ved Transcendental Meditation er den solide videnskabelige dokumentation der viser at metoden påvirker ting, som vi ikke troede kunne ændres.”
Dr. Oz

Mindre stress: kun én af mange gavnlige virkninger

maharishi-1“Jeg kalder min metode for meditation, men det er faktisk en teknik til selv-udforskning; den sætter én i stand til at dykke ind i det inderste af ens væren, hvor livets essens findes og kilden til visdom, kreativitet, fred og lykke.” Maharishi Mahesh Yogi, grundlægger af TM-teknikken

Mange gamle skrifter beskriver hvordan det at transcendere tankerne og vende tilbage til sig selv er essentielt, ikke bare for at fjerne stress og give mere lykke, men for vores fulde udvikling som mennesker. Over 600 undersøgelser og 380 publicerede forskningsartikler indikerer at TM ikke kun kan give et bedre helbred og velbefindende, men også kan hjælpe vores hjerne til at fungere bedre og det kan føre til:

  • Større følelsesmæssig stabilitet
  • Mere selvtillid
  • Mere energi
  • Bedre relationer
  • Øget kreativitet og intelligens
  • Bedre hukommelse og koncentration

Hvordan kan jeg lære TM?

Transcendental Meditation læres individuelt af en professionelt uddannet lærer der er i stand til at instruere alle i at transcendere på en naturlig måde.

Teknikken læres over fire mødegange på 4 på hinanden følgende dage. Dette grundkursus efterfølges af et grundigt opfølgningsprogram over seks måneder for at sikre en korrekt udøvelse.

Men det første skridt er at komme til et gratis info-møde.

Har du en times tid eller to til at finde ud af hvordan du kan få det bedre?

Meld dig til en gratis orientering i nærheden af dig for at finde ud af hvordan en enkel teknik kan have så mange positive virkninger. Udfyld formularen herunder eller vælg din nærmeste by på kortet. Du får mulighed for at:

  • Møde en certificeret TM-lærer
  • Høre om de positive virkninger som 20 minutters TM to gange om dagen kan have på stress, hjernen, selvtillid, relationer m.m.
  • Stille spørgsmål du måtte have
  • Melde dig til et kursus i TM

TM i pressen

Lær Transcendental Meditation i Nuuk

Atuarfik Samuel Kleinschmidt, 3900 Nuuk Grønland Klik her for et kort

GRATIS TM ORIENTERINGS-MØDE

Møderne er gratis, men pladsen er begrænset. Tilmeld dig nu.

Desværre er der ikke planlagt info-møder i dit område lige nu, men vi vil meget gerne holde dig orienteret om nye møder.
Få besked Få besked ×

Nuuk TM kursus-sted

Atuarfik Samuel Kleinschmidt, 3900 Nuuk Grønland

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andre mødesteder i Danmark

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map