GRATIS TM ORIENTERINGS-MØDE

Nuuk

Vælg en anden by

Er forskningen i TM troværdig?

TM handler ikke kun om særlige personlige erfaringer, men også om forskning af særlig høj kvalitet

I dag kan alle forske og stort set bevise hvad det skal være. Men indenfor videnskaben definerer man pålidelig forskning ud fra 4 kriterier. Forskningen i effekten af Transcendental Meditation scorer generelt meget højt på alle 4 kriterier.

1. Undersøgelsens kvalitet
2. Bekræftelse af andre uafhængige undersøgelser der når til samme resultat
3. Offentliggørelse i et videnskabeligt tidsskrift
4. Vurdering af muligheden for tilfældige sammentræf

 Kvalitet og gentagelse af forsøg

Der findes ikke mange fænomener med så solid en videnskabelig dokumentation som TM

I løbet af de sidste 40 år er der lavet mere end 600 undersøgelser på over 250 universiteter og forskningsinstitutter i 35 lande spredt over hele verden (se liste over universiteter). Forskningen bekræfter den positive effekt af TM-teknikken på mange områder af livet. Det betyder at hovedparten af virkningerne er blevet bekræftet af uafhængige undersøgelser fra hele verden. I mange tilfælde er der lavet meta-analyser, som beregner den gennemsnitlige effekt af flere forskellige uafhængige undersøgelser. Hvis meta-analyserne fortsat viser en positiv effekt, giver det en større troværdighed. Sådanne meta-analyser er foretaget i forbindelse med TMs effekt på forhøjet blodtryk (9 undersøgelser af TM), misbrug (19 undersøgelser), angst (35 undersøgelser) og selv-aktualisering (18 undersøgelser). I hvert eneste tilfælde blev virkningen af TM målt til at være signifikant større (2 til 8 gange) end alle andre undersøgte metoder.

Den generelle tendens i disse 600 undersøgelser viser også:

– Undersøgelser af højere kvalitet (hvor færre ydre faktorer kan påvirke resultatet) synes at vise bedre resultater.
– Forskere der ikke er tilknyttet TM-organisationen, synes at komme frem til samme eller endda  bedre resultater end forskere, der har en tilknytning.
– Forsøgspersoner med lave forventninger til deres TM-udøvelse viser samme resultater som forsøgspersoner med høje forventninger.

Offentliggørelse i videnskabelige tidsskrifter

Mere end 350 forsknings-resultater om TM er blevet offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter

Videnskabelige tidsskrifter spiller en vigtig rolle inden for videnskaben. De agerer som et filter der beskytter forskningen mod undersøgelser af lav kvalitet. Generelt tages en undersøgelse kun alvorligt hvis den er publiceret i et anerkendt tidsskrift.

Før et tidsskrift accepterer at offentliggøre et forskningsresultat, bliver hele forskningsprojektet gennemgået grundigt. Det betyder at det bliver omhyggeligt efterset af en gruppe eksperter, såkaldte bedømmere, fra samme forskningsområde. Disse bedømmere tilkendegiver så om undersøgelsen efter deres mening lever op til forskningskriterierne og er af tilstrækkelig høj kvalitet. Jo større anseelse det videnskabelige tidsskrift nyder, jo mere grundig er processen, fordi tidsskriftets omdømme afhænger af hvad det publicerer.

Mere end 350 forskellige forskningsartikler om Transcendental Meditation (se liste over publikationer) er blevet offentliggjort i mere end 160 forskellige videnskabelige tidsskrifter fra hele verden (liste over tidsskrifter), herunder de mest prestigefyldte. Det er et ualmindeligt højt antal publikationer vedrørende et enkelt emne.

Mulighed for tilfældige sammentræf

P-værdien i undersøgelser af TM er ofte 50 til 1 million gange mindre (=bedre) end normen

I fysik er det ofte let at identificere årsag og virkning. I forskning der involverer mennesker, er det vanskeligere, fordi vi mennesker er udsat for så mange forskellige påvirkninger. Det er derfor “probability”, eller signifikans, den statistiske beregning af hypotesens troværdighed, er så vigtig, når troværdigheden skal fastslås. Generelt betragtes “p-værdien” som lige så vigtig, hvis ikke vigtigere, end selve resultatet.

Det er også logisk. Et eksempel: En forsker giver medicin til en person og hævder at det vil gøre ham lykkeligere. Selv om personen kommer tilbage næste dag og fortæller at han faktisk er lykkeligere, kan man ikke være sikker på at det skyldes medicinen. Måske er han blevet forfremmet, måske er han blevet forelsket, måske er det en såkaldt placeboeffekt. Men hvis vi giver medicinen til 100 forsøgspersoner (= konstant påvirkning) og alle 100 i gennemsnit oplever at være lidt lykkeligere, så er chancen for at det sker på grund af tilfældigheder meget lavere. Hvis vi konstaterer at alle 100 forsøgspersoner føler sig lykkeligere end nogensinde før (= stor virkning) så er der en meget høj grad af sandsynlighed for, at det formentlig ikke er tilfældigt.

Normen indenfor forskning er at forskeren, populært formuleret, skal være mindst 95 % sikker på at resultatet ikke kunne være fremkommet ved et tilfælde. Dette vises som p<.05, d.v.s. at sandsynligheden er mindre end 5 ud af 100. Jo mere konsistent (= mere pålidelig) og jo større virkningen er, jo mindre er chancen for at det var et tilfælde og jo mindre vil p-værdien være.

At transcendere bliver i de gamle tekster beskrevet som den mest værdifulde menneskelige erfaring og afgørende for vores fulde menneskelige udvikling. Men i mange hundrede år har menneskeheden ikke kendt denne erfaring, fordi vejen til den (meditation) efterhånden var fuldstændig misforstået. Hvis det er sandt at Transcendental Meditation er en genopdagelse af den enkle og effektive metode til at transcendere og udvikle vores fulde menneskelige potentiale, så skulle der også kunne ses ekstraordinære resultater, og i en grad, som ikke tidligere er set. Den exceptionelle lille p-værdi, som i mange undersøgelser af TM ofte er 50 til 1 million gange mindre (=bedre) end normen (p<.001 til p<.000000001) synes at bekræfte at effekten virkelig er ekstraordinær.

TM i pressen

Lær Transcendental Meditation i Nuuk

Atuarfik Samuel Kleinschmidt, 3900 Nuuk Grønland Klik her for et kort

GRATIS TM ORIENTERINGS-MØDE

Møderne er gratis, men pladsen er begrænset. Tilmeld dig nu.

Desværre er der ikke planlagt info-møder i dit område lige nu, men vi vil meget gerne holde dig orienteret om nye møder.
Få besked Få besked ×

Nuuk TM kursus-sted

Atuarfik Samuel Kleinschmidt, 3900 Nuuk Grønland

centerMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map

Andre mødesteder i Danmark

countryMap

By loading the map, you agree to Google's privacy policy.
Learn more

Load map